úterý 21. února 2023

S malou pomocí přátel

Detektivka ze Štatlu - tohle by bylo už samo o sobě "must have", ale já navíc znám Honzu Švancaru dlouho, vím, jak dobře píše a zbožnuju jeho hrátky s češtinou.

S malou pomocí přátel je druhá knížka o detektivovi Viktoru Náplavovi, dá se číst samostatně, ale pokud si chcete přečíst i jedničku, doporučuju rozhodně číst popořadě - ve dvojce je občas zmínka o případu Podzimního boogie-woogie.

V druhém díle Viktor do případu spadne rovnýma nohama. Postřelený muž totiž v kapse měl vizitku tohoto soukromého detektiva. Náplava tak začne rozplétat zašmodrchaný příběh, díky kterému se ocitne mezi vojáky, v manželské poradně, na záchytce a možná potká i svou spřízněnou duši... S malou pomocí přátel je příjemné, oddychové čtení, které parádně odsýpá. Viktor není klasický hrdina bez bázně a hany, je to lidský, možná lehce ošuntělý, sympatický, sebeironik a má problém s alkoholem. No, spíš má problém bez alkoholu. S malou pomocí jeho přátel - těch, které už známe z Podzimního boogie-woogie, i těch nových, se mu podaří vyřešit případ pokusu o vraždu. Jo a tentokrát jsem se dočkala i hantecu :)

Viktore, doufám, že oceňuješ, jakou společnost jsem Ti na fotku vybrala.

Název: S malou pomocí přátel
Autor: Jan Švancara
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2023
Počet stran: 160

https://pointa.cz/project/d5d39278-87c4-11eb-91e9-001dd8b72061

V Brně před justičním palácem je za bílého dne postřelen muž, v jehož kapse se najde vizitka detektiva Náplavy. Soukromému očku tak nezbývá nic jiného než rozlepit víčka, překonat ranní kocovinu a pustit se do pátrání. Ve druhém příběhu brněnské série vás samorostlý detektiv vezme s sebou nejen do svého oblíbeného baru, ale i do kasáren nebo do manželské poradny. S malou pomocí starých i nových přátel vám Viktor namíchá koktejl záhad, napětí a ironie, ze kterého vás nebude bolet hlava.



Žádné komentáře:

Okomentovat