pátek 17. února 2023

Hygge domov

Oblíbili jste si Meikovu první knihu Hygge - Prostě šťastný způsob života? Tahle jeho nová, v pořadí už čtvrtá kniha je přímo učebnicí hygge. Jednoduše, čtivě a lákavě popsaný způsob, jak z domu vytvořit domov. Protože po čem jiném vlastně toužíme, než aby byl domov naší oázou klidu a bezpečí, místem pro šťastný život.

Na hygge je krásné, že ho milujete, i když třeba ani nevíte, co to je. Už z principu věci, protože dánský výraz hygge obsahuje příjemno, útulno, bytí šťastným. Možná je kolem tohoto trendu v poslední době velký boom, ale koneckonců tomu můžeme říkat jak chceme, ale je to právě to, co dělá náš den, život, okamžik příjemnější. A pro ty, kdo si chtějí ten pocit dopřát a dotáhnout k dokonalosti, přináší Meik Wiking tento návod.

Knihy není nutné číst v návaznosti, takže i pokud jste Prostě šťastný způsob života nečetli, klidně sáhněte rovnou po Hygge domov.

Hygge domov se mi líbí o kousek míň než její předchůdkyně Hygge - Prostě šťastný způsob života. Ale to se tak trochu dalo čekat - jednak čerpá z první knížky a z obecného posouvá jednotlivé body do praktičnosti. A je to prostě návod. I tak je to nesrovnatelně zábavnější čtení než třeba návod na montáž toaletního stolku, který jsem taky nedávno četla :) Vzhledem k tomu, že první kniha mě nadchla, je to skvělé doporučení.

Děkuji nakladatelství JOTA za recenzní výtisk.

Název: Hygge domov
Autor: Meik Wiking
Překlad: Markéta Kliková
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2023
Počet stran: 272

https://www.jota.cz/hygge-domov

Jak si vytvořit místo pro šťastný život

Novinka od autora celosvětového bestselleru HYGGE – Prostě šťastný způsob života.

Hygge je umění navodit příjemnou atmosféru. Být s lidmi, které máme rádi, nebo jen v tichosti sami se sebou. Pocit, že jsme v bezpečí, chránění před světem a můžeme si dovolit polevit v ostražitosti. Hygge je pocit domova.

Meik Wiking nám tentokrát poradí, jak z domu nebo bytu uděláme domov, místo, kde najdeme pohodlí a spojení – to je to pravé hygge. Zamyslete se nad tím, co rádi děláte, jak doma trávíte čas, jaké aktivity vám přinášejí radost a pohodu. Podle Meikových rad si pak vytvoříte přesně takový prostor, který vám umožní cítit se doma tak, jak si přejete, a podpoří vás v těch činnostech, kterým se toužíte věnovat.

Tato kniha je založená na výsledcích nových výzkumů kodaňského Institutu pro výzkum štěstí. Přináší návrhy drobných změn, které budou mít velký dopad. Například jak v jednotlivých pokojích dosáhnout pocitu větší prostornosti, proč kulaté jídelní stoly vytvářejí víc radosti a také jak důležité je vhodné osvětlení.

Nezáleží na tom, kolik máte prostoru či peněz. Meik Wiking vám ukáže, jak si vytvoříte vlastní útulný domov a budete žít jako nejšťastnější lidé na světě.

Domov by měl být místem, kde se cítíte bezpečně a pohodlně, místem, kde se můžete projevit, tvořit, odpočívat, místem, kde prostě můžete být sami sebou.



Žádné komentáře:

Okomentovat