neděle 24. dubna 2022

Knihovnice z Troublesome Creeku

Román inspirovaný osudy výjimečných modrých lidí v Kentucky.

Co prosím? Modrých? Ano. Cussy Mary Carterová je stejně jako její otec modrá a když se rozruší, zmodrá dokonce až do indigova. Modřenka, jak jí někteří obyvatelé městečka Troublesome Creeku přezdívají, je devatenáctiletá dívka, která v podpůrném programu zaměstnanosti získala místo pojízdné knihovnice. Je rok 1936 a odlehlá kentucká městečka sužuje zoufalý hlad, předsudky a rasová nesnášenlivost.

Knížka kromě příběhu samotné Cussy Mary vypovídá o životech dalších lidí, kteří zde živoří a potýkají se s drsnými dopady hospodářské krize. Přesně vykresluje tuto dobu ve všech jejích těžkostech a hrůzách. V dodatku autorky zjistíte, že příběh modrých lidí je skutečný a autorka jej popsala věrně. Dozvíte se v něm také o projektu pojízdných knihoven včetně dobových fotografií.

Knihovnice z Troublesome Creeku je velmi emotivní a temně dojímavá četba. Nemůžete nepropadnout emocím, když s každou stránkou odkrýváte jednotlivé vrstvy příběhu a odhalujete, jak krutý byl život třicátých let v této odlehlé části Ameriky. Obzvláště, když jste jiní. Nezlomný duch Cussy Mary, její laskavost a těžký úděl vás vtáhnou a nepustí do poslední stránky. A pokud se vám ani pak z osidel téhle nádhery nepodaří vymanit, tak vězte, že v současné době má vyjít ve Spojených státech volné pokračování The Book Woman's Daughter.

Není to zrovna lehká četba, ale rozhodně stojí za přečtení. Já ji každopádně vřele doporučuju.

Mé díky patří nakladatelství Jota za recenzní výtisk.

Název: Knihovnice z Troublesome Creeku
Autor: Kim Michele Richardson
Překlad: Petra Andělová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 319

https://www.jota.cz/knihovnice-z-troublesome-creeku

Odlehlou horskou část Kentucky sužuje velká hospodářská krize víc než bohatší části Spojených států. Lidé živoří, ale nevzdávají se. Cussy Mary Carterová se v rámci podpůrného programu vlády stává knihovnicí Pojízdných knihoven, které s čtivem přinášejí osvětu, únik před krutou realitou a mezilidský kontakt. Devatenáctiletá dívka se musí vypořádat s celou řadou protivenství kvůli odlišné barvě kůže – je totiž modrá. Její příběh vypráví o nezlomnosti lidské vůle a odvěké lidské touze měnit okolní svět k lepšímu. Kim Michele Richardsonová ukotvila svůj nejnovější román v nesmlouvavě vylíčeném a drsném období amerických dějin před druhou světovou válkou, v němž v Apalačském pohoří vládly zaostalost, předsudky a rasová nesnášenlivost.




Žádné komentáře:

Okomentovat