neděle 13. ledna 2013

Papírové květiny

Od čtvrtka je v Kavčím hnízdě na ČT2 jednou týdně pořad Šikulové. Stíháme to sice ze cvičení tak tak, ale takovou várku pravidelných inspirací si nemůžeme nechat ujít. Štěpánkovi se nejvíc líbily děti, mě mile překvapilo, že v jednom díle nám naservírovali rovnou tři nápady, takže je šance, že nás pokaždé něco zaujme.

V prvním díle děti tvořily květiny z ubrousků, cedulky na šatny a záložky do knih. Štěpánek byl už nervózní, aby mohl taky "bybábět" (čti vyrábět). Naštěstí jsme doma měli pár posledních barevných ubrousků z jeho oslavy narozenin a shodou okolností jsme ten den taky byli nakupovat v papírnictví, takže nám nic nebránilo hned po skončení pořadu začít.


První kytičku jsme udělali přesně podle návrhu v televizi. Nestihli jsme prvních pár minut, takže nevím, z kolika vrstev ubrousků děti vyráběli, tak jsme odhadovali. Protože naše ubrousky byli barevné jen z jedné strany, slepili jsme vždycky dvě čtvrtiny rubem k sobě. Takto dvouvrstvé čtvrtiny jsme na květinu použili 4. Ubrouskové čtverce jsme poskládali do harmoniky, kterou jsme v půlce slepili izolepou a připevnili jsme ji na špejli (taky izolepou, dle televizní předlohy). Pak jsme jednotlivé vrstvy zvedali a ty nám vytvořily okvětní lístky květiny.



Kytička byla pěkná, ale pořád se mi zdálo, že by se dala nějak vylepšit. Druhý den jsme se do tvoření pustili znovu, tentokrát jsme ale místo ubrousků použili krepový papír (který jsme den před tím koupili v papírnictví jen tak pro jistotu, aniž bychom tušili, jak brzo pro něj najdem využití:) Rozměry jsme nechali plus mínus stejné jako u ubrousků a protože vrstvy byly tenčí, přidali jsme dva papíry na každou kytku. Jak je vidět na fotce, na každou květinu jsme použili dvě barvy, které jsme střídali. K přepůlení harmoniky a připevnění na špejli jsme tentokrát použili vázací drátek. Je mnohem tenčí než izolepa, takže ve středu květiny "neodstávaly" okvětní lístky od sebe.



Na zakrytí drátku jsme těsně pod květem použili proužek světle zeleného krepáku. Každou květinu jsme samozřejmě navoněli, takže v závěru začaly silně připomínat růže ze střelnice.

Teprve další den mě napadlo, že jsem měla nafotit i postup, protože ho nedokážu moc dobře popsat. Takže jsme dneska dopoledne vyrobili další květinu. Ale protože jsme zrovna u babičky na prázdninách a naše krabice na tvoření s krepovýma papírama zůstala doma, použili jsme opět ubrousky. Vlastně kuchyňské papírové utěrky, abych byla přesná.





Poskládaná harmonika a její uchycení ke špejli.




Maskování drátku a pohled shora na střed.


Poznámka: Už čtvrtej den si zpívám furt dokola "Kdo ví, kdo ví? Snad jenom ty růže krepový."

Poznatek: Když nebudu mít po mateřské práci, uživím se u kolotočů :)






Žádné komentáře:

Okomentovat