čtvrtek 27. října 2022

Emilka

Tohle je přesně knížka pro takový profesionální plačky jako jsem já. Kapesníky by měly být součástí balení...

Příběh Emilky vypráví její vnučka Judita a začala od samého začátku, vlastně ještě kousek před začátkem - začíná krátce dětstvím Emilčina tatínka koncem 19. století. Končí několik let po revoluci, celá knížka tedy obsahuje něco málo přes sto let života a smrti v jedné rodině (a přilehlých rodinách).

Emilku (hlavní hrdinku i knížku) budete od začátku mít rádi. Emilka děvče je správná treperenda, jak jí říká její strýc Antonín, milá holčička, nadaná šachistka, budoucí paní učitelka, pak pracovnice v pekárně, trpělivá manželka, maminka a nakonec láskyplná babička. Emilka knížka je z mého rodného kraje, proto je třeba "strýcu", "turkyň" nebo "vyhazování sena na hůru" řečí mého kmene. Vím, kudy Emilka chodila, znám všechny místní názvy (třeba i na první dojem neznámé Sulostovice [dnešní Jundrov]) a o to je mi Emilka bližší.

Knížka je moc krásně a láskyplně napsaná, na konci jsem měla dojem, jako by Emilka byla součástí mojí rodiny. Nebo já Emilčiny. V příběhu se odráží skutečnost, jak se žilo na začátku 20. století na venkově, jak do životů rodin zasáhla první i druhá světová válka, protektorát, osvobození i okupace. Příběh je velmi volně inspirován životem autorčiny babičky a já doufám, že skutečné Emilce (ať už se jmenovala jakkoli), život tolik nenaložil.

Takže na závěr? Rozhodně doporučuju si přečíst. A rozhodně doporučuju se zásobit kapesníky a nečíst třeba v autobuse...

Děkuji nakladatelství Jota za recenzní výtisk.

Název: Emilka
Autor: Ivana Fajnorová
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2022
Počet stran: 391
https://www.jota.cz/emilka

Život lidem nakládá, kolik unesou.

Emilka přišla na svět za první republiky na dědině nedaleko Brna a odešla z něho, když se její země stala znovu svobodnou. Tento kraj nikdy neopustila a svůj život prožila ve 20. století plném událostí, jejichž důsledky ovlivnit neuměla. Přestože byl Emilčin život protkán radostmi i bolestmi obyčejného člověka, nikdy neztratila sílu jim statečně čelit. Tento román je o opravdové lidskosti, o kráse čirého dobra a o duších obyčejných lidí, jejichž příběhy známe i ze svého vlastního okolí.



Žádné komentáře:

Okomentovat